770 poze   72955 vizite

Standard ciobanesc romanesc mioritic

Traducere: Cristian Stefanescu, Raymond Triquet
Origine: Romania
Utilizare: Este un excelent caine de turma, paznic incoruptibil si un minunat caine de insotire.
Clasificare FCI: Grupa I Caini ciobanesti si de cireada (fara cainii de cireada elvetieni).
Sectiunea 1.1: Caini ciobanesti. Fara proba de lucru.

Scurt istoric: Ciobanescul Mioritic a fost selectionat dintr-o rasa naturala, existenta in Carpati, principalul motiv fiind utilitatea.
Gratie aspectului viguros, aceasta rasa are tot mai multi amatori in Romania. Standardul rasei a fost redactat de catre Asociatia Chinologica Romana in 1981. Comisia tehnica A.Ch.R. a adaptat revizuit standardul la 29 martie 2002 in conformitate cu modelul stability de F.C.I la Jerusalem.

Aspect general: caine de talie mare, dar niciodata greoi, viguros si spectaculos. Parul este lung si abundent pe cap, pe tot corpul si pe membre. Masculii sunt mai inaiti si mai putemici decat femelele.
Proportii importante: lungimea corpului / inaltimea la greaban 11:10. Inaltimea pieptului trebuie sa fie aproximativ 50% din inaltimea la greaban. Botul este un pic mai scurt decat craniul.
Comportament /caracter: echilibrat si calm. Este un caine foarte bun pentru paza turmelor, foarte curajos si un luptator eficace contra posibililor pradatori (urs, lup, ras). Este neincrezator cu necunoscutii. Iubeste mult copii.

Cap: puternic, masiv, important in raport cu corpul
Regiunea craniana: Craniu de latime potrivita, usor bombat. Profilele superioare ale craniului si botului sunt aproape paralele. Vazut din fata, profilul superior este usor bombat. Arcadele zigomatice sunt putin marcate. Protuberanta occipitala este bine marcata.
Stop: nu prea bine marcat
Regiune faciala: trufa: lata, bine dezvoltata, neagra.
Bot: usor mai scurt decat craniul;bine dezvoltat, se ingusteaza progresiv catre trufa si niciodata nu este ascutit; mandibula puternica.
Buze: groase, aderente, puternic pigmentate.
Maxilare/dinti: maxilare puternice; dentitie completa, puternica, sanatoasa, cu dinti albi, bine implantati; muscatura in foarfece.
Obraji: nu sunt proeminenti.
Ochi: de marime potrivita, oblici; de culoarea alunei, brun inchisa sau usor mai deschisa, niciodata galbeni. Pleoape bine pigmentate. Expresie calma si inteligenta.
Urechi: prinse relativ sus, in forma de "V" cu extremitatea usor rotunjita, lungi de 10-15 cm, cazute si bine apropiate de obraji; amputarea lor este interzisa.
Gat: de lungime potrivita, lat si puternic, lipsit de salba.
Corp: bine dezvoltat. Linie superioara: dreapta, bine sustinuta.
Greaban: mediu marcat.
Spate: orizontal, puternic si musculos.
Sale: potrivit de lungi, late si foarte musculoase.
Crupa: musculoasa si potrivit inclinata atre baza cozii.
Piept: lat, nu prea lung, inaltimea sa masurand circa jumatate din inaltimea la greaban, cu coaste bine arcuite.
Linie inferioara: usor ridicata, fara a fi insa foarte supta (de tip ogar).
Coada: prinsa sus; in repaos, este purtata cazut, atingand sau depasind usor jaretul; cand cainele este atent sau in actiune, este purtata ridicata, un pic curbata, putand depasi nivelul spatelui, dar niciodata rulata pe spate; amputarea este interzisa.
Membre:
Membre anterioare: vazute din fata sau din profil au aplomburi bune.
Umar: de lungime potrivita, oblic, foarte musculos si bine prins; angulatie scapulo-humerala de circa 100-105�.
Brat: de lungime potrivita. foarte musculos.
Coate: bine apropiate de corp, nedeviate spre interior sau exterior.
Antebrat: suficient de lung, puternic si musculos.
Carp: ferm.
Metacarp: vazut din profil este usor inclinat.
Labe anterioare: ovale, compacte si masive; degete stranse si arcuite, unghii de culoare gri-cenusie.

Membre posterioare: foarte musculoase si puternice, drepte si paralele vazute din spate. Angulatii putin deschise.
Coapsa: lunga, lata si foarte musculoasa
Graset: unghiul femuro-tibial este de circa 105-110�. Gamba: suficient de lunga, musculoasa, cu o buna osatura.
Jareti: de inaltime medie; puternici, bine angulati, nedeviati spre interior sau exterior.
Metatars: nu prea lung, robust si aproape vertical, vazut din profil. Prezenta pintenilor nu trebuie sa fie penalizata.
Labe posterioare: putin mai alungite decat cele anterioare.
Miscare: miscare armonioasa, supla, bine coordonata, puternica si facila. Miscarea preferata este trapul; galopul este sustinut si echilibrat.

Pielea: groasa, bine intinsa pe corp, bine pigmentata.

Roba: parul este abundent pe cap si pe corp, de textura aspra, drept si lung de minim 10 cm; subparul este mai dens si mai suplu, de culoare deschisa; pe membre. parul este mai scurt; coada este bine acoperita de par.

Culoare: Culori uniforme: caini in intregime de culoare alba sau gri. Roba baltata: fondul trebuie sa fie alb cu pete bine definite, de, cu neagra sau gri.

Talie si greutate: inaltime la greaban: masculi min.70 cm, ideal 75 cm; femele - min. 65 ideal 70 cm

Greutate: in raport cu talia.

Defecte: orice abatere fata de cele de mai sus constituie un defect, care se va penaliza in functie de gravitatea abaterii respective: coada amputata; exemplar obez sau prea slab; par scurt (mai putin de 8 cm); coada rasucita pe spate, coada in inel; dinti lipsa, altii decat P1; coate deviate spre exterior sau interior; miscare greoaie.

Defecte grave: caractere sexuale insuficient marcate; expresie atipica; ochi rotunzi, proeminenti; heterocromie oculara (ceacar); urechi drepte; par buclat sau de alta textura decat cea prevazuta de standard; linie superioara deformata; labe deschise, rasucite spre exterior sau interior (panard sau cagneux); angulatii foarte deschise pe membrele posterioare; jareti de vaca; pete tigrate.

Defecte eliminatorii: agresiv sau temator; subiect atipic; lipsa de incisive sau canini; prognatism inferior sau superior, albinism, pigmentatie atipica, anurie, inaltime la greaban sub 68 cm la masculi; inaltime la greaban sub 63 cm la femele.
Orice caine care prezinta in mod evident anomalii de ordin fizic sau comportamental va fi descalificat

NB: Masculii trebuie sa aibe doua testicole cu aspect normal, complet coborate in scrot.

Acest standard a fost revizuit la Gura Humorului in 22 august 2004 de catre Raymond Triquet si Bernard Denis-reprezentanti FCI si aprobat de comisiile FCI de Standarde si Stiinta la data de 18,19 sept. 2004 Sarlat, Franta
Bandit la 5 saptamani; Bandit
Bandit la 5 saptamani

Comentarii album • 8
floru77 5 februarie 2011  
frumos catelusul.are si o cunostinta a mea de vanzare.arunca un ochi pe pagina mea.
Raportează
anonim
vdfgrdgvrd 5 februarie 2011  
puta
Raportează
ferma 28 februarie 2010  
Superbi, felicitari!
Raportează
porumbeizalau 27 februarie 2010  
fff
Raportează
anonim
raul 8 februarie 2010  
frumosi catei vindet?
Raportează
mioritic 8 februarie 2010  
Multumesc! Da, avem si catei disponibili, din cei prezenti acum in canisa sau facem si prenotari pentru montele viitoare.
Raportează
asy77 20 ianuarie 2010  
SALUT,am citit cu atentie STANDARD-ul,am cumparat si eu o catelusa la 1 luna acum are 3 si are urechile usor ridicate,in rest corespunde rasei nu vreau sa particip la expozitii ,pot fi astfel de cazuri izolate sau nu este rasa curata? va multumesc si la MULTI PUI
Raportează
r0csy 3 ianuarie 2010  
superb! :X
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.